Bakanlık Koordinasyonunda “Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimleri” Toplantısı Düzenlendi
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı erişilebilirliği yaygınlaştırmak için etkinliklere devam ediyor. Bakanlık tarafından yükseköğrenim gören engelli öğrencilerin eğitim-öğretim süreçlerine tam ve erişilebilir katılımlarını desteklemesi ve engelli öğrencilere yönelik politika geliştirmek için yol haritası oluşturması amacıyla “Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimleri” toplantısı düzenlendi.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen toplantı çevrimiçi olarak gerçekleşti. Toplantıya rektör yardımcıları, dekanlar ve üniversitelerin Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimlerinin temsilcileri katıldı.
“2021 yılında bilgiye erişime ağırlık verilecek”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç genel müdürlük olarak engelli öğrenci çalışma grubunun doğal üyesi olduklarını ve ÖSYM engeli adaylar daire başkanlığı ile de yakın çalıştıklarını hatırlatarak “Engelli öğrencilerimizin eğitimini önemsiyoruz.” vurgusu yaptı. 2021 yılında bilgiye erişime ağırlık verileceğini açıklayan Koç, “Üniversitelerde okuyan ve araç-gereç ihtiyacı olan öğrencilerimize destek vermek isteriz. Bunun için bir proje geliştirelim. Yeter ki ihtiyaçları reel olarak ortaya koyalım” çağrısı yaptı.
“Aileyi eğiterek güçlendirirsek kazanımlarımız daha fazla olacaktır”
Engelliliği önlemek için çalışmalara hız verildiğine dikkat çeken Koç, “Ulusal Erken Müdahale programını hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda Sosyal hizmet merkezlerimizde eğitimler veriliyor, evleneceklere evlilik öncesi eğitim gibi, engelleri önlemek için genetik kalıtsal hastalık taşıyan bireylere yönelik eğitimler gibi… Gebelik dönemi, doğum esnası ve sonrasında erken tanılamak en öncelikli konularımızdan biri.” dedi. Bu noktada aileyi eğitmenin önemine değinen Koç; “Aileyi eğiterek güçlendirirsek kazanımlarımız daha fazla olacaktır. Bu noktada üniversitelerimiz olmazsa olmazımız” ifadelerini kullandı.
“Bilgiye erişimi herkese sağlıyor olmamız lazım”
Koç, bütün okulun erişilebilir olmasının önemine işaret ederek “Bilgiye erişimi herkese sağlıyor olmamız lazım” çağrısı yaptı. Koç, “Üniversitelere bu konuda büyük rol düşüyor. Beraber sorun tespiti yaparak çözüm odaklı projeler geliştirebiliriz. Sizlerle birlikte bu alanda çalışmak istiyoruz.” dedi.
“Üniversiteleşme oranını artırmak için lise döneminde öğrencileri desteklemek lazım”
Engelli istihdamını sağlamak için üniversiteleşme oranının önemine dikkat çekerek “51.647 öğrenci var bu sayının 35 bini erkek, 16471’i kadın… Çoğunluğu da bedensel engelli” verilerini paylaştı. Koç, “Üniversiteleşme oranını artırmak için lise döneminde öğrencileri desteklemek lazım. Donanımsal eksiklerini gidermek için projeler yapmak lazım.” değerlendirmesinde bulundu. “51.647 öğrencinin yalnızca 5402’sinin örgün eğitimde olduğunun altını çizen Koç, bu sayıyı artırmak gerektiğini kaydetti. Kamuda nitelikli istihdam için E KPSS uygulamasının başladığını hatırlatan Koç, 95 bin E KPSS giren bireylerin büyük kısmının ilkokul ve ortaokul mezunu olduğunu belirterek son yıllarda E KPSS ile atananların yüzde 45’inin lisans ve önlisans mezunu olmasının sevindirici olduğunu vurguladı.
“Engellimizin nerde olduğunu biliyoruz ancak ona ulaşabileceğimiz bir portal da olmalı”
58 bin kamuda istihdam edilen engelli olduğuna işaret eden Koç, çalışma ortamında karşılaştıkları sorunlara yönelik üniversitelerle ortak çalışma yapmak istediklerini belirtti. Özellikle pandemi döneminde engellilerin dezavantajının katladığını belirten Koç, verileri üniversitelerle paylaşarak analiz ağırlıklı bültenler yayımlamak istediklerini dile getirdi. Koç, Ulusal engelli veri tabanının varlığının önemine de dikkat çekti “Engellimizin nerde olduğunu biliyoruz ancak ona ulaşabileceğimiz bir portal da olmalı” önerisinde bulundu.
Yaklaşık 4 saat süren toplantıda ilgili daire başkanları mevzuat ve neler yapıldığına ilişkin bilgi verdi. Üniversite temsilcileri de toplantıda söz alarak önerilerini dile getirdi.
“Erişilebilirlik Kültürü Oluşturulmalı”
Erişilebilirlik alanında uzman insan kaynağı da geliştirilmeli, eğitimcinin eğitimine önem verilerek artırılmalı, erişilebilirlik eğitimi erken yaşta başlamalı böylece bilinç erken yaşta oluşturulur ve bu şekilde erişilebilirlik kültürü oluşturulmalı, her yeni devlet memuruna erişilebilirlik alanında oryantasyon eğitimi verilmeli. Nadir hastalıklar konusunda çalışmalara ağırlık verilmeli, erişilebilirlik belgesi üniversiteler tarafından da verilmeli gibi öneriler öne çıktı.